Rondleidingen & dagtrips in, rond én onder het prachtige Kanne en Maastricht

Bezienswaardigheid: Château Neercanne

Het prachtige Château Neercanne ligt pal over de grens op het grondgebied van Maastricht.
Rijdend door het Jekerdal ziet men de spectaculaire on-Nederlandse ligging tegen een bergwand van dit enige terrassenkasteel van Nederland.
De oudste voorloper van het kasteel was er al in de 14e eeuw en het poortgebouw dateert uit 1611.
Na vele verwoestingen en wederopbouw werd het huidige kasteel in 1698 gebouwd, in opdracht van Baron van Dopff, de toenmalige gouverneur van Maastricht. Het nieuwe kasteel met zijn drie terrassen tot aan de Jeker en zijn imposante baroktuinen met vijvers en fonteinen moest vooral indruk maken op hoge gasten.


Daarvoor was zelfs een amfitheater tegen de helling naast het kasteel uitgekapt.
En bovenop de erachter liggende Cannerberg was een zogenaamd sterrenbos aangelegd met belvedère (uitzichtpunt) en theehuis.
De bomen van het sterrenbos waren in de vorm van een halve ster geplant, wat grote overeenkomst vertoont met het wapenschil van Daniël Wolf Baron van Dopff, de bouwer van het kasteel.

De tijdloze grandeur van het kasteel komt tegenwoordig ten uiting door de exploitatie van het vermaarde sterrenrestaurant Château Neercanne.
Deze unieke entourage werd waardig bevonden om in 1992 door de regeringshoofden van Europa het verdrag van Maastricht feestelijk te laten ondertekenen.