Rondleidingen & dagtrips in, rond én onder het prachtige Kanne en Maastricht

Over ons

Ton

Clementine


Wij, Clementine en Ton van Toerisme Kanne, vormen een kleine zelfstandige onderneming die rondleidingen in, rond en onder de dorpjes Kanne, Eben Emael en Maastricht organiseren voor groepen vanaf 10 personen.
In de directe omgeving liggen tientallen mergelgrotten, maar die zijn voor het merendeel niet voor het publiek toegankelijk.
Onze ondergrondse toeristische activiteiten concentreren zich daarom voornamelijk in mergelgrotten in en rond Kanne.

De mergelgrotten van het Avergat in Kanne is de verzamelnaam voor een groeve die nog volop in gebruik is. In deze ondergrond zijn diverse ondernemingen gevestigd, zoals een bakker, een feestzaal, een champignonkwekerij, een wijndepot. diverse boeren, die de gangen voor opslag gebruiken en een mergelatelier.

Wij hebben in ons ‘eigen deel’ van de grotten, 40 meter diep onder de grond een mergelatelier waar wij allerlei activiteiten organiseren voor groepen vanaf 10 personen.
Dit atelier is sfeervol ingericht met muurschilderingen, levensgrote unieke zandsculpturen, beeldhouwwerken uit mergelstenen en een fraaie collectie fossielen.
Tevens beschikt het atelier over 50 zitplaatsen voor koffie met Limburgse vlaai of proeverijen. In het atelier organiseren wij onder meer rondleidingen en mergelworkshops waar van een mergelblokje een kunstwerk(je) naar keuze gemaakt kan worden.

40 jaar geleden kwam Ton Breuls voor het eerst in een mergelgrot en het was liefde op het eerste zicht.
Hij heeft zich sindsdien ingezet voor grensoverschrijdende studie en beheer van mergelgroeven.
Hij is 25 jaar voorzitter geweest van de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven, sinds 1982 eindredacteur en uitgeven van de
'SOK Mededelingen' waarvan er intussen 65 zijn verschenen.
Hij is sinds 1981 beheerder van de Apostelgroeve te Maastricht voor de Van Schaik Stichting, is vele jaren voorzitter of secretaris geweest van de stichting Jezuïetenberg te Maastricht, oprichter en nu secretaris van de VZW Hulpdienst Groeven Riemst.
Hij heeft een champignonkwekerij in het Avergat gehad en is steeds beschikbaar voor dienstverlening zowel aan wetenschappers als aan het grote publiek.